vineri, 3 septembrie 2010

HORROR-UL
INCERCARE DE A FACE ARTA
-partea 1-

...ceea ce este foarte interesant in cazul horror-ului este felul in care este abordat, felul in care este manipulat, redarea produsului in sine. Indiferent ca este vorba de film, animatie, jocuri video, exista intotdeauna o poarta de iesire intr-o lume diferita, destul de greu de descoperit. Fundamentul operei perfecte in stil sumbru, horror este unul psihologic. Totul este fundamentat pe valori personale psihice care pornesc de la un singur subiect. Subiectul este constituit de o persoana, un om. "Call of Chthulu" este un joc video produs dupa povestirea cu acelasi nume scrisa de H. P. Lovecraft. Iar povestea lui Lovecraft porneste din stilul sau propriu de viata care l-a influentat intreaga existenta si opera. Sa nu intelegem gresit> nu vreau sa spun ca opera perfecta este cea psihologica desi tind spre acest gen. Doresc doar sa demonstrez ca diferentele dintre opere (de orice gen) sunt de ordin psihologic la origine, motiv pentru care operele geniale sunt intotdeauna diferite. Adaptam in functie de trasaturile noastre psihice, de filosofia proprie un fel de a spune o poveste a noastra.
Regizorul spune intotdeauna povestea lui in povestea altuia (in cazul in care nu el este autorul scenariului), de aceea este foarte grav sa acuzi de plagiat (copiat) pe cineva care adapteaza o piesa sau face un remake dupa un film oarecare.
"Sleepy Hollow" (Tim Burton, 2000, fireste oscarizat ) este o ecranizare aparte dupa legenda cu acelasi nume scrisa de W. Irwing dar in acelasi timp un remake dupa filmul din '71. Este o viziune unica burtoniana ce modifica stilul clasic in unul expresionist specific. Bineinteles ca adaptarea isi rezerva si modificari fata de opera originala. .. (va continua)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu